top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תHaim Oren

איך יוצאים ממלכודת הדבש?

עודכן: 3 בדצמ׳ 2021




בפוסט הקודם הרחבתי על תופעת "מלכודת הדבש" (מצב מפתה שצפוי להתברר בעתיד כבעל השלכות שליליות)


מנגנון ההתמכרות מתבסס על התפיסה העצמית שישנה דרך קצרה לתענוג, כמו למשל בהתמכרות למאכלים מתוקים. אכילת מאכלים עתירי סוכר מגדילה את התענוג הרגשי. סוכר הוא הדלק של תאי המוח. המוח רואה בסוכר סוג של פרס, דבר שגורם לנו לרצות עוד ועוד ממנו ומביא אותנו לסוג של התרוממות רוח וכאן נוצרת מלכודת הדבש.

אינספור מחקרים כבר הראו כי כמות גדולה של סוכר פוגעת בכבד, מאיטה את חילוף החומרים, מגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ומעלה את הסיכון לסוכרת. אנו מבינים כי שימוש מופרז בסוכר לאורך זמן עלול להזיק לנו אך אנו ממשיכים לעשות זאת. אז למה חלקנו פשוט לא מסוגלים להתרחק ממתוקים?


ההנחה הבסיסית היא שבכל מקום בחיינו שאנו נמצאים בחוסר איזון , זה הפתח להתמכרות למלכודת הדבש.


למשל: אם אני ממעט בשינה באופן קבוע (ישן פחות משש שעת ללילה) כי אני צופה במסכים עד שעה מאוחרת (אני נהנה לצפות בטלויזיה / אני חייב לבדוק מה העלו החברים שלי ברשתות החברתיות). מצב של תת שינה עלול להשפיע עלי באופן שלילי באכילה לא מבוקרת, בהשמנה, בסוכרת, בהפרעות בחשיבה, בזיכרון ועוד.


כדי להתחיל לצאת ממלכודת הדבש יש לבצע מחקר עצמי כדי לענות על השאלות:


סוף מעשה במחשבה תחילה. כל דפוס התנהגות שלי נובע בסופו של דבר ממחשבה שאימצתי ופיתחתי לי. לכן אני צריך לברר מתי התחלתי את דפוס ההתמכרות הזה. למשל, מצב מתח מתמשך בעבודה גרם לי להתחיל לצרוך מאכלים עתירי סוכר כמו שוקולד – אכילה רגשית.


המידע הזה יסייע לי למפות את שורש ההתמכרות שלי ולהתמודד עם ההיבטים בעבודה שגורמים לי מתח. כמו למשל לנסות ולשנות את הסיטואציה עם העמיתים או הבוסים שלי בעבודה, ובמקרה הקיצוני לשנות מקום עבודה אם יש פגיעה באיזון בחיים וה - well being שלי.


שינוי דפוסי החיים הלא מאוזנים שלי שיובילו להתמכרות מצריך אנרגיה כי הרי תמיד קל יותר להתמיד בדפוסי החיים הלא מאוזנים שהתמכרנו אליהם. אנו צריכים להשקיע מאמץ סיזיפי כדי לאמץ דפוסי חיים שמחזקים את הבריאות והחיות שלי.


מהם מקורות האנרגיה שאנו זקוקים על מנת לצאת ממלכודת הדבש:

1. להכיר בעובדה שבדרך שאני חיי כעת, אגרום נזק ממשי לבריאות ולאושר שלי ולכן החשש / הפחד מתשלום מחירים אישיים יכול להיות קטליזטור אפקטיבי לשינוי התנהגותי.

בספרו " האדם מחפש משמעות" ויקטור פרנקל כותב "אם יש לאדם את "הלמה" שלמענו יחיה, יוכל לסבול את "האיך"


כלומר: אם אפנים שאני רוצה לחיות חיים בריאים ומאוזנים זה כבר "יתדלק" את תהליך השינוי עצמו שהוא תמיד קשה וכואב.


בתרבות האינסטנט של היום כלם מרוכזים בסיפוק הצרכים "כאן ועכשיו" וכולם מחפשים את הדרך הכי קצרה לממש את התענוגות שלהם, אם זה קיצור קיבה כדי להתמודד עם אכילה בלתי מבוקרת, או דיאטות שונות ומשונות כדי לרדת במשקל, דווקא קיצורי הדרך נוטים לקצר לנו את החיים. הסיבה שע"י קיצורי הדרך אנו באמת לא מתמודדים בשורש הבעיה שנמצאת אצלינו בדפוסי המחשבה שלנו


חז"ל מציעים עיקרון מאד עוצמתי להתמודד עם ההתמכרויות :

"המשביעו רעב, והמרעיבו שבע". כלומר, דווקא מי שמרסן את רצונותיו לסיפוק תענוגותיו , מגיע לרווחה ושקט נפשי. ומי שנותן דרור ליצריו בלא סייגים ופילטרים חופר לעצמו בור עמוק יותר ומעמיק את מלכודת הדבש שלו.


2. לעשות שינויים קטנים בהתמדה.

האתגר של שינוי דפוסי המחשבה שלנו הוא גדול כיון שכבר התרגלנו ואנו למעשה משייטים על פי הטייס האוטומטי שהשתלט על המודעות שלנו. לכן אלה שמצליחים להשתנות זה לא ע"י זבננג וגמרנו" אלא ע"י שינוים קטנים שאנו עושים בהתמדה על ציר הזמן להחלשת דפוסי החיים ה - לא מאוזנים שלנו.


למשל: כל יום להקטין את צריכת המתוקים שלנו ע"י צעדים קטנים ומדודים למשל: להפסיק להמתיק את הקפה שלנו. ואחרי כן, להפסיק לאכול מנה אחרונה וכול' . ההצטברות של הישגים קטנים לאורך זמן בונה את הביטחון העצמי שלנו ומתדלקת את המאמץ שלנו להקטנת ההתמכרויות שלנו


3. עבודה עצמית

· להבין שזה בסדר להרגיש קצת רעב בסוף הארוחה

· להרגיש שזה בסדר להרגיש חסר

· לרצות לקחת אחריות על חיי כי אדם מאוזן ובריא הוא מודל להצלחה

· לאהוב את הדרך ולא את התוצאות - well being זו דרך חיים לא קמפיין של "זבנג גמרנו" ולכן הראייה שלנו צריכה להיות היא ארוכת טווח


לסיכום: כולנו רוצים well being --חיים בריאים ומלאי סיפוק אבל רק מעטים מוכנים להשקיע בשינוי דפוסי החיים הלא מאוזנים שלהם שזה תמיד תהליך מאומץ וקשה כיון שאתה למעשה נלחם בעצמך.


האם אתה מוכן לצאת למסע?


תוכנת ניווט בדרכים אינה מחשבת מסלול מחדש אלא רק כאשר היא מגלה דרך קצרה יותר שתגרום לנו לחסוך זמן בפקקים. אנו נצליח לצאת ממלכודת הדבש שלנו רק אם אם נדמיין לנו את הרווח שמחכה לנו בסוף הדרך.


לכן כדי לחשב מסלול מחדש לחיינו אנו צריכים להכניס נתון חדש לתוכנת הניווט.


לדוגמא: אם לא נפסיק את ההתמכרות שלנו למתוקים נאלץ לקחת תרופות לשנים רבות כיון שנחלה בוודאי בסוכרת.או לחילופין אם נפסיק לצרוך מתוקים יתר על המידה נהיה מאוזנים ובריאים יותר.


אתה צריך לחשב מסלול מחדש וזה מחייב לקחת החלטה האם להיות אדם מוביל או אדם מובל! וזו הבחירה שאתה תתמודד איתה במסע להשתחרר ממלכודת הדבש.

94 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page